Z miłości do garów: przepisy

JamCi
31.07.2019
Mam fajny przepis i nie zawaham się go użyć. Czyli chętnie się podzielę, bo choćby najbardziej uduchowiony człek jeść musi.
Proszę tylko przepisy i uwagi do wykonania.
Jutro będzie mój pierwszy.
Pozdrawiam łakomców i koneserów :-)
fanthomas
31.07.2019
Zgłaszam do admina
fanthomas
31.07.2019
Może też będzie się chciał podzielić jakimś przepisem
JamCi
31.07.2019
Dobrze. Może co lubi.
JamCi
31.07.2019
SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
2/3 paczki makaronu (pełnoziarnisty lub tricolore) świderki, kokardki itp.
słoik suszonych pomidorów (fajne są takie, co na dnie kapary siedzą)
słoik oliwek zielonych
paczka sera typu feta, może być bałkański itp
3-4 ząbki czosnku

Makaron ugotować, ostudzić. Pokroić drobno pomidory, grubo fetę, oliwki w plasterki. Przecisnąć czosnek przez praske. Wlać połowę oleju z pomidorów. Wymieszać. Zostawić do przegryzienia sie na jakieś 2 godziny w lodówce.
JamCi
31.07.2019
Ona dobra jest na zimne pory roku. Sycąca. Do wina czerwonego pasuje.
Ritha
31.07.2019
Ulala, lubie oliwki, ser feta i makaronowe salatki (!)
JamCi
31.07.2019
O widzisz :-)
Jak chcesz, zeby była ładna, to tricolore, jak zdrowa, to pełnoziarnisty. Z pełnoziarnistym nie jest taka cieżka. Tylko na lato ona nie bardzo.
Ritha
31.07.2019
Na jesien bedzie jak znalazl. Dzieki, nie spamuje ;)
Canulas
31.07.2019
Chlebowa kanapka ze kiełaso.

Kupujem chleba
Kupujem kiełbasy
Kładziem kiełbase na chleba

Uwaga: jeśli się ześlizguje to odwracam chleba na brzuszek, bo tam ma płasko.

No i jemy ze smakiem. Mniam, mniam.
JamCi
31.07.2019
łogurka dołusz bedzie git :-)
JamCi
31.07.2019
i ajwar :-)
JamCi
31.07.2019
Pieczem a nie kupujem chleba. Robiłeś kiedyś kiełbasę? Ja robiłam. :-)
Canulas
31.07.2019
Winszuję
JamCi
31.07.2019
Nie rozumisz. Taka jest lepsza. Bez syfu, za to pyszna.
Ritha
31.07.2019
Musztardą bym majdnęła jeszcze
JamCi
31.07.2019
;-) całkiem spoko pomysł :-)
JamCi
31.07.2019
zapraszam Tych, którzy mają coś fajnego do jedzenia ;-)
JamCi
01.08.2019
Może ktoś ma fajny przepis i chce się podzielić?
fanthomas
01.08.2019
Niestety nie mam

Część postów została ukryta (393)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

Szpilka
dwa lata temu
Elo ?

Polecam maszynkę do popcornu, dwie minuty i gotowe, ale tylko taką, do której wlewa się tłuszcz, bez tłuszczu prażona kukurydza jest sucha, skrapianie tłuszczem po uprażeniu to nie to ?

Tjeri
dwa lata temu
Ahoj, Szpilko! A testowałaś taki popcorn w torebce co do mikrofalówki się daje? Nie mam porównania, więc moja ocena jednostronna, ale moim dzieckom popcorn z microfali smakuje, a mnie nie stoi w domu dodatkowy sprzęt, który używa się rzadko a miejsce zajmuje.
krajew34
dwa lata temu
Polecam ten z mikrofali, szczególnie cieply, ale łatwo spalić.
Szpilka
dwa lata temu
Darzbór, Tjeri ? A jakże, że kosztowałam i testowałam i to całkiem niedawno, bo w lecie. Sama nie posiadam mikrofalówki, korzystam z wyposażenia bungalowów na urlopie, a wyposażone są całkie dobrze - wspomniana mikrofalówka, toster, ekspres do kawy kolbowy.
Z mikrofalówki popcorn smakuje tak samo dobrze jak z maszynki, prażona kukurydza to świetna przekąska, przede wszystkim zdrowa.
Warto też pokusić się na domowe chipsy, smakują zupełnie inaczej niż kupne, dużo lepiej! Poniżej Pascal świetnie prezentuje wyrób chipsów, ja robię w piekarniku albo na patelni grillowej, ale kto nie dba o linię, może przygotować sposobem Pascala ? Aha, robi się szybciorem, wystarczy poszatkować ziemniaki na szatkownicy do kapuchy.

Targówek
dwa lata temu
Ale gówno
Szpilka
dwa lata temu
Mła, też Cię kocham...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

jak psy dziada w ciasnej ulicy ?
EllVik
dwa lata temu
W sumie jakby dorobić do tych chipsów jakiś sos to może być spoko ?
Targówek
dwa lata temu
Na przykład ketchup
Szpilka
dwa lata temu
Elo, Milaczki ?

Nie samym chlebem człowiek żyje, warto też zadbać o cielesną powłokę, czyli się wylaszczyć na nadchodzące święta.

Dla zapracowanych pań mam coś ekstra, elektryczną szczotką do farbowania włosów, z nią farbowanie to bajka, dlatego m.in. za to kocham Amerykę, za genialną myśl techniczną ?

Szpilka
dwa lata temu
Elo, Milaczki, ja już się wylaszczyłam, teraz czas podzielić się z Wami kilkoma przemyśleniami odnośnie do nadchodzących świąt, że będą obfite i tłuste, wiem z doświadczenia - tradycja, zatem proponuję sałatkę jarzynową przyjazną dla wątroby, bo to niedomagająca wątroba powoduje, że na drugi dzień po zakrapianym przyjątku mamy kaca giganta.

Zamiast tradycyjnego majonezu warto dodać wegańskiego, zawiera olej i skrobię kukurydzianą i smakuje tak samo jak tradycyjny.
Warto zrezygnować z jajek, bo jaja i majonez to ciężkostrawna bomba, a i tak nikt nie poczuje braku jaj, gwarantuję.
Dlaczego optuję, by odstawić jaja i majonez? Będziemy pić alkohol, zaś tłusta zakąska powoduje, iż wątroba zostanie podwójnie sponiewierana, zasadniczo reguła, żeby nie obciążać wątroby tłustym jedzeniem przy piciu alkoholu, obowiązuje nie tylko na święta, ale zawsze!
Koniecznie popijajmy barszczyk czerwony, buraki to wielki sprzymierzeniec wątroby.
Nie polecam zakąsek z grzybów i ryb, mimo że rybka lubi pływać, jak powiadają smakosze, to jednak tylko powiedzenie, które nie ma związku z dobrą kondycją naszej wątroby, zaś grzyby bez alkoholu są ciężkostrawne.

Jedzmy chude mięsko, schabik pieczony ze śliwkami, szyneczkę z chrzanem, bigos też nie musi smalcem ociekać, a nasza wątroba nam podziękuje, przede wszystkim nazajutrz będziemy czuć się w miarę dobrze, czego Wam życzę, Milaczki moje ?

Zatem niech się Wam darzy na Święta i na ten Nowy 2023 Rok ???
Znalazłam!
Niedziela, 26.03.2023

Rozpoczynam akcję - BIERZ ZA ŁEB INFLACJĘ, czyli TANIE GOTOWANIE ?

Ekonomiczne Ciasto Owocowe - ECO
2 jaja, 1/2 - 3/4 szkl cukru, 1/2 szkl oleju,
2 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl mleka,
saszetka cukru waniliowego, 1 łyżeczka pdp (proszku do pieczenia),
Wymieszać rózgą albo mikserem.
Wyłożyć na papier do pieczenia=blaszkę.
Na wierzch dodać dowolne owoce:
2 jabłuszka albo 2 garści borówek albo
kilka truskawek pokrojonych na paseczki

Piec ok 50 minut = do suchego patyczka w 180 st C.
Smacznego??
Szpilka
rok temu
Znam to ciacho, pyszne jest i szybciorem się robi ?

Też mam cóś taniego i niamniuśnego, coś z kuchni włoskiej, oryginalne Fettucine Alfredo, czyli makaron wstążki z masłem i serem Parmigiano Reggiano, można użyć tańszego Grana Padano. Poniżej króciutki filmik (2:12), nie lubię rozgadywania się przy prezentacjach kulinarnych ?

Gotujemy makaron wstążki, ma być al dente, dlaczego? Bo ugotowany makaron wrzuca się na patelnię z sosem i wtedy on dochodzi do odpowiedniej miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy trochę wody z gotowanego makaronu, Włosi nie wylewają wody z gotowania makaronu czy ryżu, wykorzystują jako bazę do zup i sosów, nie trzeba wtedy zagęszczać niezdrowymi zasmażkami. Wrzucamy makaron na patelnię, posypujemy serem i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu maślano-serowego, dosmaczamy pieprzem i gotowe.

JamCi
rok temu
Jestem miśtrzem. Zaraz napiszę przepis :-)
JamCi
rok temu
Pierogi z soczewicą:
2 słoiki soczewicy konserwowej
dwie cebule
niecałe 20 deko chudego boczku
sól, pieprz, wędzona papryka
ciasto pierogowe:
mąka
gorąca woda
olej
Bomba smaku. Przepyszne, najlepsze, jakie zrobiłam w życiu.
JamCi
rok temu
a jeszcze suszone listki pietruszki do farszu
Sandra
rok temu
Szybki i smaczny makaron z sosem pomidorowym, bez mięsa, dla tych, co kochają oregano ;)

Potrzebujemy:
- Makaron, jedno to jaki kształt
- Sos do spaghetii, ja daję taki gotowy zawsze
- Śmietanka 30%
- Przyprawy: ziarenka smaku/kucharek/wegeta (co kto używa), OREGANO (opcjonalnie), pieprz i sól, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek

Wstawiamy makaron i w między czasie robimy sosik. Na głęboką patelnie wlewamy gotowy sos pomidorowy. Do miseczki wlewamy (i teraz zależy od tego jak bardzo chcecie mieć śmietanowy sos) albo całą śmietankę, albo pół. Jeśli nie chcecie, nie dodawajcie jej, też będzie dobre. I do tej miseczki ze śmietaną dodajcie trochę ciepłego sosu z patelni. Wymieszajcie i dopiero potem wlejcie śmietankę na patelnie, to zmniejsza ryzyko, że śmietana się zważy. Śmietankę i sos na patelni mieszamy aż się dokładnie połączą i później dodajemy przyprawy. Podam moje proporcje: dwie łyżki ziarenek smaku, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu, dwie szczypty czosnku granulowanego i dwie szczypty papryki słodkiej, pół łyżeczki majeranku i DUŻOOOO oregano. Wymieszać i do sosu dodać odsączony z wody makaron.

Smacznego, mam nadzieję, że komuś zasmakuje :)
Szpilka
8 miesięcy temu
Elo, Milaczki, przyszłam Was namówić na 'pankejkownicę', placki z jabłuszkiem wychodzą genialne, bo te z przepisu na amerykańskie 'pankejki' to gumowata kiszka. Placki ziemniaczane też superaśne, przede wszystkim tłuszcz nie strzela naokoło, samo się smaży, nie trzeba przewracać i o to chodzi przecież, żeby sobie ułatwiać i mieć z górki (ړײ)

Szpilka
7 miesięcy temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Z 'pankejkownicy' wychodzą świetne chlebki naan, szczególnie przydatne, gdy zabraknie tradycyjnego pieczywa. Ciasto na proszku do pieczenia zagniata się szybciorem, proszek bez fosforanów, oczywiście. Niestety zaprezentowany poniżej chlebek wychodzi suchy, dlatego wodę zamieniamy na gęsty jogurt i redukujemy ilość soli, wystarczy pół łyżeczki na 300 gramów mąki, łyżeczka cukru, dwie łyżki stołowe oleju lub rozpuszczonego masła.

Szpilka
pół roku temu
kasiaczek
pół roku temu
Dobry wieczór.
Szpilka
pół roku temu
Ach, witaj, mi witaj, Kasiaczku miły ✺◟(•‿•)◞✺
Szpilka
5 miesięcy temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Mam coś dla fanów gotowania - fajoską gierkę na komórę, najczęściej gram w poczekalniach, kiedyś się czytało, dziś się giercuje ¯\_(ツ)_/¯

Szpilka
5 miesięcy temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Niebawem święta, będzie można odetchnąć po znojnych dniach, czyli wielkich porządkach. Mam dla Was fajoską rzecz, która pozwoli migusiem nalepić pierożków do barszczyku i kosztuje grosze:

Szpilka
5 miesięcy temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Fajoski gar widziałam, koreański - hot pot z grillem, se piosenkę nucę - czerwony jak cegła, rozgrzany jak piec, muszę gar mieć ◉‿◉



Nồi lẩu nướng đa năng Doran Doran - Dr.HOWS Proudly Made in Korea
Szpilka
5 miesięcy temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Gar jest super, sprawdziłam, nagrzewa się błyskawicznie i długo trzyma ciepło, zajefajnie się grillują ziemniaki np., w garze można smażyć naleśniki, nic nie przywiera, wystarczy tylko dokupić wałeczek do rozprowadzania ciasta:

Szpilka
4 miesiące temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Niedługo tłusty czwartek, znalazłam paskudny przepis siostry Anastazji, siostra nie zna się na wypiekach!

Radzi ciasto na pączki zrobić na bazie margaryny, fuj! Masełko, tylko masełko i mało -100 g na kilogram mąki, siostra zużywa 190 g margaryny na 1 kg mąki, za dużo!
Za dużo drożdży! W ogóle z drożdżami należy ostrożnie, pizzę np. robi się z minimalną ilością drożdży, wtedy jest lekkostrawna, ale należy ciasto poddać zimnej fermentacji. No i smażymy na oleju, bo smalec jest niezdrowy, popularny cukier zastępujemy cukrem brzozowym.

Oto składniki na pączki siostry Anastazji, nie polecam!

Ciasto na pączki:

1 kg mąki pszennej
100 g drożdży świeżych
190 g margaryny roślinnej
8 żółtek jaj
250 ml mleka
20 g cukru
szczypta soli
4 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

dżem lub marmolada
smalec do smażenia
cukier puder
Szpilka
4 miesiące temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Znalazłam elektryczny kubek samochodowy, fajoska rzecz w podróży, bo kawa w burgerowniach to lura, a tak można sobie szybciorem samemu zaparzyć. Ten facet w filmiku ma okropny akcet, trudno go zrozumieć.



Oshotto 12V Car Heating Mug Travel Friendly Electric Kettle (500ml)
Szpilka
4 miesiące temu
Ale ta Gessler kłamie, oznajmiła, że jej pączki są dlatego tak drogie, gdyż ona zmienia tłuszcz w zbiorniku po każdej wysmażonej partii pączków, tjaaaaaaaaaa, zbiornik przeciętnie ma 30 litrów,

https://www.wyposazenie-sklepowe.pl/2276-smazalniki

a na smalcu smaży się dotąd, dopóki tłuszcz nie zacznie brzydko dymić i pączków przypalać, czyli po bardzo gługim czasie, wielu dodaje do starego świeżego tłuszczu i dalej smaży, no i są też oleje wielokrotnego użytku, niemniej gdy się przechodzi obok Mcdonalda, to strasznie trąci starym i przypalonym tłuszczem.

— Jeżeli będziemy używać tego samego smalcu cztery razy, to wiadomo, że będzie to gorsza jakość, przez co może być taniej. Natomiast jeżeli smalcu używa się jednorazowo do każdego smażenia, koszt pączków jest ogromny. Trudno, żeby to kosztowało mniej w obecnej sytuacji — wyjaśniała restauratorka.

https://gotowanie.onet.pl/artykuly/czemu-paczki-od-magdy-gessler-sa-takie-drogie-mamy-odpowiedz/h6r355g
Bettina
4 miesiące temu
Masaże
https://youtube.com/shorts/DZpiZUl3vgA?si=LwyPyxxPCOjB0YWd
Szpilka
3 miesiące temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Niebawem Wielkanoc, ja już urządzam wielkie sprzątanie, wczoraj umyłam okno szczotką elektryczną, wprawdzie przed świętami wyjeżdżam, ale lubię wracać do czystej chałupki. Oto szczotka, która ułatwia nam życie, polecam, bo spełnia swoje zadanie:

Szpilka
3 miesiące temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Ponieważ spaghetti po bolońsku nie istnieje, proponuję spaghetti zawijane w mielone, danie robi się szybciorem, no i można kroić, co jest dużym ułatwieniem, gdy się nie potrafi makaronu nawijać jak Włosi, bo na uszy to chyba wszyscy potrafią (•̀ᴗ•́ )

و
Szpilka
2 miesiące temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Fajoskie podświetlane dekoracje się pojawiły na Wielkanoc, można kupić gotowe albo samemu zrobić. Ja mam magnolię, świetny nastrój robi wieczorem:

spillo (szpilka II)
3 tygodnie temu
Bettina
3 tygodnie temu
Moja rodzina nie znosi placków kartoflanych.
spillo (szpilka II)
3 tygodnie temu
To nie placki, roesti robi się z podgotowanych i schłodzonych ziemniaków, takie ziemniaki zyskują niepowtarzalny smak.

Zmiana smaku to coś jak ziemniaki tłuczone i kopytka, baaaaa, nawet w kopytkach uzyskuje się inny smak, bo Włosi robią je trochę inaczej.
spillo (szpilka II)
2 tygodnie temu
spillo (szpilka II)
2 tygodnie temu
A w weekend będą potupaje pod drzewkami majowymi, balety z orkiestrą, ja się wybieram potupać przy orkiestrze dętej ¬‿¬
PontifexMaximus
ponad tydzień temu
Owieczki! nadchodzi wasze światło wybawienia!
Szpilka
ponad tydzień temu
To cool, a teraz zapodaj przepis na niamniuśną wyżerkę, bo zanim człek ku światłości podąży, winien napełnić brzuszek ¬‿¬
PontifexMaximus
ponad tydzień temu
ssij szpileczko
Szpilka
ponad tydzień temu
A dyć ja z pieluch dawno wyrosłam ¬‿¬
PontifexMaximus
ponad tydzień temu
jesteś zbłąkaną owieczką
malutką cipeczką
pójdź za mną
zagrody otwórz drzwi
Szpilka
ponad tydzień temu
o cipeczkach ciągle gwarzy,
tak mu tęskno do kobity,
smutne życie miewa starzyk,
gdy nic nie stoi, tylko on jak wryty ¬‿¬
JamCi
ponad tydzień temu
Stoją, to w temacie szparagi. Chcecie se dowalać, to nie tu. Ten wątek jest żarciowy. Jak chcą o cipkach, to tylko ciastkach w kształcie. Jak wuje, to może kiełbasiane.
Szpilka
ponad tydzień temu
JamCi
ponad tydzień temu
Gofrów nie lubię, znaczy słodkich nie lubię, więc i wujki na słodko mi odpadają, ale no. Wiele osób lubi na słodko. Jak coś, to bawcie się dobrze.
Szpilka
ponad tydzień temu
Ale jak się boomersi oburzyli na kształt, bo zoomersi spoko loko i o to chodzi ¬‿¬

'Krzysztof Bosak bardzo się TYM oburzył! Zapytaliśmy warszawiaków, czy ich też TO tak oburza? |FAKT'

Szpilka
ponad tydzień temu
Nawet Tedeski napisały o Dickery w Polsce, ale jaja, a raczej penisy i waginy ¬‿¬

Eine Konditorei im polnischen Breslau backt Waffeln in Form von männlichen und weiblichen Geschlechtsteilen – und sorgt damit in manchen Kreisen für Empörung. Konservative Politiker würden den Laden am liebsten schließen lassen und die Betreiber ins Gefängnis schicken. Doch bei den Kunden sind die originellen Waffeln so beliebt, dass nun auch in der polnischen Hauptstadt ein Ableger der "Sex-Konditorei" eröffnet wurde.

https://www.mdr.de/nachrichten/welt/osteuropa/land-leute/polen-sex-konditorei-waffel-penis-teig-vagina-tabu-pruede-100.html

Cukiernia we Wrocławiu piecze gofry w kształcie męskich i żeńskich genitaliów, co wywołuje oburzenie w niektórych kręgach. Konserwatywni politycy woleliby zamknąć sklep i wysłać operatorów do więzienia. Jednak oryginalne gofry cieszą się tak dużym zainteresowaniem klientów, że w stolicy Polski otwarto właśnie filię „sekscukierni”.

Wujaszek Google przetłumaczył, dobre chłopisko, bo dość poprawnie ¬‿¬
słone paluszki
tydzień temu
Niepowtarzalny Styl z Opowi do jutrzejszej północy przyjmuje chętnych śmiałków do wspólnych zabaw i prozo-poetyckich kawałków!

Pisać! Pisać! Pisać!
Tylko z WAMI się uda

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji